Konec homeopatije?

Komite za Znanost in Tehnologijo iz spodnjega doma angleškega parlamenta je na začetku prejšnjega tedna predstavil zaključke večmesečne preiskave, v kateri so preverjali učinkovitost homeopatije. Zaključki preiskave, v kateri so bili udeleženi vsi najpomembnejši igralci od predstavnika britanskega homeopatskega društva do direktorja homeopatske bolnišnice v Londonu, so za homeopatijo naravnost katastrofalni. Komite je vlado pozval, naj takoj preneha s financiranjem homeopatije in registracijo homeopatskih pripravkov.

“In a report published today, the Science and Technology Committee concludes that the NHS should cease funding homeopathy. It also concludes that the Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) should not allow homeopathic product labels to make medical claims without evidence of efficacy. As they are not medicines, homeopathic products should no longer be licensed by the MHRA.”

Takšni zaključki niso presenečenje za nikogar, ki je vsaj približno spremljal potek preiskave. Res je kar pravijo, da homeopatijo najlažje ovržeš tako, da homeopatu pustiš da govori (video posnetki in transkripcije zaslišanj so prosto dostopni na internetu). V 200 letih, od kar homeopatija obstaja, jim ni uspelo potrditi niti osnovnih “zakonov” na podlagi katerih naj bi delovala.

“Dr Fisher stated that the process of ‘shaking is important’ but was unable to say how much shaking was required. He said ‘that has not been fully investigated’ but did tell us that ‘You have to shake it vigorously […] if you just stir it gently, it does not work’.”

Komite je komentiral tudi sposobnost homeopatov za rokovanje z znanstvenimi dokazi. Tako kot vsi ostali ponudniki “alternative”, se tudi oni zanašajo na t.i. cherry-picking, pri katerem iz morja dokazov izbirajo posamezne študije, ki jim ustrezajo, med tem ko na drugi strani enostavno ignorirajo goro dokazov, ki so v nasprotju z njihovim prepričanjem.

“We regret that advocates of homeopathy, including in their submissions to our inquiry, choose to rely on, and promulgate, selective approaches to the treatment of the evidence base as this risks confusing or misleading the public, the media and policy-makers.”

Tudi obnašanje homeopatov (oz. natančneje britanskega homeopatskega društva) skozi celotno preiskavo je bilo naravnost sramotno. Potem, ko so Komiteju posredovali spisek študij, ki naj bi dokazovale učinkovitost homeopatije, se je oglasilo veliko jeznih znanstvenikov, avtorjev teh študij, ki so homeopate obtožili zavajanja, saj so bile njihove študije vzete iz konteksta in napačno interpretirane.

Ko je na to napako v svojem članku opozoril Martin Robbins, novinar pri Guardian, so homeopati, namesto da bi se upravičili za napako, sprožili napad na avtorja članka, v katerem so še dodatno misinterpretirali dokaze. Takšne prakse smo od njih že vajeni, saj kvalitetnih dokazov o učinkovitosti homeopatije ni.

Ena izmed študij, ki jo homeopati radi citirajo, je tista, ki jo je s svojimi kolegi opravil Linde in je bila objavljena leta 1997 v The Lancet. Pri citiranju te študije pa vedno pozabijo omeniti, da je isti avtor dve leti kasneje naredil analizo lastne študije, v kateri je zaključil, da bolj kot je študija kvalitetna manjša je možnost, da se bo homeopatija izkazala za učinkovito. Tudi v naknadnem komentarju k prvi študiji je pripomnil, da jo homeopati zlorabljajo kot dokaz v prid homeopatiji čeprav to ni.

Ob izidu tega poročila so homeopati naredili to kar delajo najbolje. Začeli so si izmišljevati bizarne teorije zarote, v katerih se je proti njim obrnil cel svet. Enako pomemben komentar kot o neučinkovitosti homeopatije, je tudi komentar Komiteja v katerem kritizira MHRA in njen način regulacije homeopatskih pripravkov. O tem naslednjič.

——————————————-

VEČ: Homeopatski samomor

4 thoughts on “Konec homeopatije?

  1. Kako to da se homeopatija vseeno “drži”?No sicer je vrednost financiranja homeopatije zanemarljiva v primerjavi z zahodno medicino (122.000 funtov proti 10 miljard funtov v VB 2009,naj povem še da je financiranje glavno jabolko spora v teh recesijskih časih) ampak vseeno zanimivo.Ali ljudje res nasedajo?Ali lahko homeopatijo enačimo z astrologijo?Kako to da je v enih državah vseeno priznana in da zdravniki prakticirajo zahodno medicino in homeopatijo obenem brez pomislekov.Čudno

    Like

Leave a comment