Homeopatski samomor

30. januarja 2010 se je več kot 400 skeptikov iz celotne Velike Britanije udeležilo masovnega predoziranja s homeopatskimi pripravki. Namen tega dogodka je bilo osveščanje javnosti o realnosti homeopatije.

Za tiste, ki zgodbe ne poznate najprej nekaj ozadja: The Boots Company, največja veriga lekarn v Veliki Britaniji, zadnjih nekaj let na policah svojih lekarn poleg zdravil ponuja tudi homeopatske pripravke. Na kratko se homeopatijo lahko povzame kot sistem pri katerem se bolezen zdravi z izjemno razredčenim pripravkom… vode (več o tem prihodnjič).

Pred kratkim je Paul Bennett (professional standards director pri Boots) v spodnjem domu parlamenta pred Komitejem za znanost in tehnologijo povedal, da pri Boots nimajo nobenih dokazov o učinkovitosti homeopatskih pripravkov. Na policah svojih lekarn jih imajo samo zaradi enega razloga: ker se prodajajo. Homeopatska industrija je samo v Veliki Britaniji vredna preko 40 milijonov funtov, v Evropi pol milijarde £.

Med leti 2005 in 2008 so v VB v okvirju javnega zdravstva za homeopatijo porabili okoli 12 milijonov funtov, kljub temu, da dokazov za njeno učinkovito klinično rabo ni. Od leta 2006 je z zakonom dovoljeno, da se za homeopatske pripravke trdi, da so učinkoviti, pa četudi za to ne obstajajo nebeni dokazi. Boots tako praktično ne krši nobenega zakona. Vprašanje je bolj etične narave. Boots je v Veliki Britaniji sinonim za zdravje, h katerem pa homeopatski pripravki nič ne pripomorejo.

Če se vrnem nazaj k predoziranju. Angleški skeptiki so s kampanijo poimenovano “10:23 Homeopathy: There’s nothing in it” hoteli dvigniti zavest o neučinkovitosti homeopatije. Veliko ljudi recimo homeopatijo meša z zeliščno medicino. Kampanija je bila deležna veliko pozornosti in je bila pokrita s strani vseh večjih angleških medijev (1, 2, 3, 4, 5, 6).

Ime 10:23 se nanaša na Avogadrovo število. Če se spomnimo srednješolske kemije, NA pomeni število delcev v enem molu snovi (6,02 × 10e23). V laični razlagi to pomeni, da homeopatski pripravki, ki so razredčeni do 12C (1 : 100e12) ali več, ne vsebujejo niti ene same molekule aktivne snovi. Se pravi, da v večini homeopatskih pripravkov ni ničesar razen vode.

Vrhunec kampanije je bilo masovno predoziranje s homeopatskimi tabletami Arsen. alb. 30C. Gre za tabletke sladkorja pokapane s homeopatskim pripravkom (vodo). Po navodilih za uporabo se pri prvih šestih dozah vzame 2 tableti vsake 2 ure, vsak naslednji dan pa 4X po 2 tableti (do največ pet dni). Udeleženci kampanije so naenkrat spraznili celotno škatlico 84-ih eno gramskih tabletk.

Zastrupitve z arzenom so izjemno nevarne in se, če se jih ne zdravi, pogosto končajo s smrtjo. Arzen v prvi vrsti inhibira encime, ki kot kofaktor potrebujejo lipoično kislino (npr. alfa-ketoglutarat dehidrogenaza). Posledično se v telesu začnejo nabirati substrati teh neaktivnih encimov (piruvat, laktat), kar povzroči različne probleme, najbolj prizadet organ pa so možgani. Če se zastrupitve ne zdravi lahko pride do odpovedi več organov in smrti.

Takšnih zastrupitev se udeležencem predoziranja seveda ni bilo potrebno bati. Nihče izmed njih ni imel nobenega stanskega učinka, ker tablete sploh nimajo nobenega učinka (razen placebo efekta). Podoben podvig bralcem odsvetujem. Za 5 funtov (kolikor stanejo te sladkorne tablete) se lahko v trgovini dobi okoli 6kg sladkorja. Poleg tega to ni najbolj pametna poteza za kakšnega diabetika.

Nadaljnje branje: 10:23 Homeopathy: There’s nothing in it

One thought on “Homeopatski samomor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s