HIV testiranje

Času primerno bi bilo, če bi rekli kakšno besedo o HIV-u in AIDS-u. Od leta 1988 se 1. december obeležuje kot svetovni dan AIDSa (World AIDS day). Namen tega je, med drugim, tudi povečevanje osveščenosti ljudi o bolezni, načinih preventive in zdravljenja. To je moj delež. Povod za članek je bil komentar, ki sem ga prebral pod novico na rtvslo. Komentatorja je zmotilo, da na ELISA testih s katerimi testirajo prisotnost virusa HIV, piše: EIA testing alone cannot be used to diagnose AIDS.

Trditev je sama po sebi popolnoma pravilna, vendar si jo lahko nekdo, ki se na tematiko ne spozna najbolje, napačno interpretira. Kako se torej ugotavlja ali je človek okužen z virusom HIV ali ne? Presejalni testi, pa naj bodo to testi za ugotavljanje prisotnosti virusov, raka (pri nas DORA, SVIT) ali kakšne druge bolezni, niso namenjeni postavljanju diagnoz. Namen presejalnih testov (screening testov) je, da se z njimi preventivno pregleda velik del neke populacije, tako da se določeno bolezen lahko zgodaj odkrije in posledično bolj učinkovito zdravi.

Pri ugotavljanju okužbe z virusom HIV se najprej naredi presejalni, encimsko imunski test (ELISA), s katerim se ugotavlja prisotnost protiteles proti virusu HIV v krvni plazmi. Te testi so namenoma kalibrirani tako, da so zelo občutljivi. Razlog zato je ta, da se ne bi slučajno zgodilo, da bi se kakšen primer okužbe s HIV-om spregledal. Lažno negativnih testov (kjer bi bil človek dejansko okužen s HIV, test pa tega ne bi pokazal) praktično ni. Se pa ravno zaradi te velike občutljivosti včasih zgodi, da je test lažno pozitiven (test pokaže, da je človek okužen s HIV, čeprav v resnici ni). To se zgodi v okoli 0,6% primerov.

Pregled občutljivosti in specifičnosti posameznih testov lahko najdete v tabeli TUKAJ (podatki so iz leta 2003). Če je Sensitivity 100% in Specificity 99.8% pomeni, da lažno negativnih testov ne bo, lažno pozitivnih pa bo 0,2% primerov (to je 2 na 1000 – ob predpostavki, da je verjetnost, da ima posameznik HIV 50-50).

Zaradi te nenatančnosti se diagnoza nikoli ne postavlja na podlagi samo enega ELISA testa. 3 – 6 mesecev po prvem testiranju se (zaradi diagnostičnega okna) testiranje ponovi. Tokrat z ELISA testom druge metode. Če se testirate na Infekcijski kliniki v Ljubljani, vaše vzorce pošljejo na Mikrobiološki inštitut, kjer pri testiranju uporabljajo ELISA teste četrte generacije. Pri teh poleg ugotavljanja protiteles določajo tudi prisotnost posebne beljakovine, ki je sestavni del virusa (p-24).

Če sta oba testa jasno negativna je pacient negativen. V primeru reaktivnosti (tudi delne, le v enem testu) pa se izvede dodatno testiranje z dvema različnima potrditvenima testoma Western blot (eden specifičen za HIV-1, drugi za HIV-2) ter Imunoblot. Če sta oba testa jasno negativna je pacient negativen. Če je, poleg že prejšnjega pozitivnega ELISA testa, pozitiven tudi Western blot, je pacient okužen.

Torej se ELISA test ne uporablja za postavljanje diagnoz. Tudi western blot se ne uporablja za postavljanje diagnoz. Za postavljanje diagnoz se uporablja kombinacija več različnih testov ( + obisk zdravnika). V primeru, da so vsi testi izvedeni pravilno je verjetnost, da pride do lažnega pozitivnega rezultata okoli 0,0004% (točna verjetnost je odvisna od prevalence virusa v testirani populaciji). Torej so ti testi veliko bolj natančno od tistih za ugotavljanje nosečnosti, katerih natančnost ob pravilni uporabi je okoli “samo” 98%.

Poleg opisanih testov, ki prisotnost virusa HIV dokazujejo posredno, preko prisotnosti specifičnih protiteles, obstajajo tudi metode za neposredno dokazovanje, kakršna je npr. PCR (Polymerase Chain Reaction), s katero se dokazuje prisotnost virusne RNA v krvi. Ta se npr. uporablja za ugotavljanje verjetnosti prenosa virusa, za spremljanje učinkovitosti zdravljenja, za prognozo kroničnega poteka bolezni in v diagnostiki akutnega HIV sindroma.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s