Oksigenirana voda

Še ena neumnost, ki mi je padla v oči je sicer že nekoliko stara, vendar je bila pred nekaj leti zelo popularna. To je oksigenirana voda. Ribe bi bile nad njo navdušene, jaz sem malo manj.

Oksigenirana voda je voda, ki ima v sebi raztopljenega nekoliko več kisika (O2). Namenjena je predvsem športnikom, saj po besedah proizvajalcev izboljša fizične sposobnosti. Povečanje koncentracije kisika v zraku, ki ga dihamo ter povečanje števila eritrocitov, ki kisik prenašajo res lahko izboljšata fizično zmogljivost. Ima oksigenirana voda podoben učinek?

Henryjev zakon pravi, da je količina raztopljenega plina v določenem volumnu topila pri konstanti temperaturi, sorazmerna parcialnemu tlaku plina nad kapljevino. Vsaka voda, ki je bila izpostavljena zraku je na nek način “oksigenirana”. Pri sobni temperaturi in normalnem zračnem tlaku je v 1L vode raztopljenenega približno 8 mg kisika.

To količino lahko povečamo, če povečamo parcialni tlak kisika(pO2). Povečanje pO2 za eno atmosfero povzroči, da se v litru vode raztopi dodatnih 40 mg kisika. Oksigenirana voda torej res vsebuje dodaten O2. Podobno kot radenska vsebuje raztopljen ogljikov dioksid. Vprašanje je, kako koristen je ta kisik.

Na prvi problem naletimo takoj, ko plastenko takšne vode odpremo. Takrat se tlak nad vodo izenači z zunanjim zračnim tlakom, kar posledično zmanjša topnost kisika, zaradi česar se ta začne izločati iz vode. Podobno kot se CO2 začne izločati, ko odpremo radensko. Tako se kisik iz oksigenirane vode izloči v zrak in od njega ni nobene koristi. Seveda se to zgodi postopoma, tako da voda, ki pride v želodec še vedno vsebuje nekaj dodatnega kisika.

Kako dobro se kisik transportira skozi epitelij prebavnega trakta ne vem. Dajmo za voljo argumenta predpostaviti, da se molekule plina lahko dejansko absorbirajo in preidejo v kri. Vse snovi iz prebavnega trakta se transportirajo v venski del žilnega sistema. Ta kri ne prehranjuje nobenega tkiva, ampak potuje najprej v srce in iz srca v pljuča, kjer poteka izmenjava plinov. Če venska kri vsebuje dodaten kisik to enostavno pomeni, da bo prehod kisika v pljučih iz alveolov v pljučne kapilare manjši. Kri enostavno ne more vsebovati več kisika kot ga takrat, ko je 100% nasičena (jasno).

Kljub temu, da trditve proizvajalcev oksigenirane vode nimajo nobene fiziološke podlage, je bilo narejenih več študij, ki so v praksi ugotavljale vplive oksigenirane vode na fizično sposobnost. Preko pubmeda mi je uspelo najti tri. Vse tri so prišle do istih zaključkov.

V eni izmed študij so izmerili koncentracijo kisika v oksigeniranih vodah petih različnih proizvajalcev. Tisto z največjo vsebnostjo kisika so primerjali z navadno vodo.

Udeleženci študije so morali kolesariti na stacionarnem kolesu, pri čemer so jim merili različne spremenljivke. Enkrat so pred vadbo pili navadno vodo, drugič oksigenirano. Vse vrednosti, ki so jih merili so bile v obeh primerih enake.

Več: “Oxygenated” water and athletic performance

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s