“Alternativec”, ki je tožil lasten izdelek

Z razvojem interneta so svoj vpliv močno povečali “novi” mediji, različni spletni portali. V tem digitalnem svetu resnica, točnost in dejstva niso vedno primarnega pomena. Na račun Googla mora biti danes trditev samo popularna, pa se jo že smatra kot točno. Kritično razmišljanje in preverjanje informacij sta dve stvari, ki se ju ljudje še vedno premalo poslužujejo. Tako se jim lahko proda praktično karkoli.

Pravo leglo netočnih zdravstvenih informacij je garynull.com. Gary Null je alfa in omega šund znanosti. Na njegovi spletni strani se lahko najde vse neumnosti, ki jih internet premore. Ne verjame da HIV povzroča AIDS, je proti cepivom, več ali manj je proti vsemu kar spada pod medicino, podpira homeopatijo, akupunkturo, kiropraktiko, reiki, priporoča jemanje mega doz vitaminov za zdravljenje skoraj vsake bolezni.

Verjame, da je staranje posledica pomanjkanja encimov, in da se ga lahko zaustavi s cvetnim prahom (ker ta vsebuje veliko encimov). Če vas zanima kako premagati staranje, preberite njegove nasvete iz serije anti-ageing. Pri tem si lahko pomagate tudi z različnimi prehrambenimi dodatki. Te prav tako dobite na njegovi spletni strani. V zameno za nekaj dolarjev seveda.

Gary Null je bil pred nekaj meseci deležen veliko medijske pozornosti. Potem, ko je jemal nekatere prehrambene dodatke iz svoje spletne trgovine, je hudo zbolel. Kot se je izkazalo kasneje, je eden izmed proizvajalcev s katerimi ima Null sklenjeno pogodbo, pri pripravi surovine za enega izmed njegovih dodatkov naredil napako. Posledično je dodatek “Gary Null’s Ultimate Power Meal” vseboval 1000X več vitamina D, kot pa je bilo označeno na etiketi.

Null je svoje vitamine, tako kot običajno, jemal 2x na dan in pri tem namesto 2,000 IU, na dan zaužil 2 milijona IU. Zaradi utrujenosti je odpovedal svoje aktivnosti, dneve je preživel v postelji, koža na rokah in nogah mu je začela pokati in krvaveti. Mislil je, in tukaj je sedaj finta, da bo ozdravel, če bo jemal več vitaminov.

To seveda ni čisto nič pomagalo. Prav nasprotno. Potem, ko se mu je zdravstveno stanje še poslabšalo, je odšel v pravo bolnišnico, kjer mu je pravi zdravnik, postavil pravo diagnozo. Zaradi hipervitaminoze je imel hudo poškodovane ledvice. Imel je srečo, da je ostal živ. Zdravnik je sporočil, da bi Null verjetno umrl, če bi čakal še en dan. Na srečo je dobro okreval.

Proti proizvajalcu je sprožil tožbo in zahteval $10 milijonov odškodnine. Stvar, ki je pri temu mene najbolj zanimala je bila, kako bo izkušnja vplivala na nasvete, ki jih deli Null. Nisem bil presenečen, ko sem ugotovil, da se ni spremenilo nič. Še vedno priporoča mega doze vitaminov za zdravljenje različnih bolezni, še vedno kritizira medicino, še vedno kritizira zdravnike.

One thought on ““Alternativec”, ki je tožil lasten izdelek

 1. UK Government response confirms place of homeopathy in the NHS

  On 26 July 2010 the UK Government responded to the Science and Technology Committee report ‘Evidence Check 2: Homeopathy’. The Government reaffirms homeopathy belongs in the NHS where patients can best benefit from doctors integrating it into healthcare.

  The response clearly states that ‘local NHS and clinicians, rather than Whitehall, are best placed to make decisions on what treatment is appropriate for their patients – including complementary or alternative treatments such as homeopathy – and provide accordingly for those treatments.’

  Dr Sara Eames, President of the UK Faculty of Homeopathy states: ‘As a doctor who practices homeopathy on the NHS, I know homeopathy is an important part of our health service helping tens of thousands of patients annually, a majority of whom have not been helped sufficiently with conventional treatments. I am pleased to see the government, contrary to the recommendations of the Science and Technology’s report, agrees that homeopathy has a place in the NHS and offers choice to both patients and local purchasers of healthcare.’

  ‘I am pleased to see that the government’s response embraces patients’ right to make informed choices about healthcare,’ notes British Homeopathic Association Chief Executive, Cristal Sumner. “This response makes it quite clear that this choice includes complementary medicine and homeopathy more particularly, which is a welcome affirmation to all current and potential patients across the UK.”

  Odgovor Vlade je objavljen na spletni strani: http://www.dh.gov.uk/en/Publicationsandstatistics/Publications/PublicationsPolicyAndGuidance/DH_117810

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s