Cepivo proti boreliozi

V tem letnem času, ko je ugrizov klopov največ, je največ tudi primerov bolezni, ki jih klopi širijo. To sta klopni meningoencefalitis in borelioza. Njuna incidenca je v Sloveniji zelo visoka. Več o obeh boleznih in njunemu preprečevanju si lahko preberete na spletni strani IVZ.

Tukaj bi rad govoril nečem drugem. V članku, ki sem ga prebral na RTVSLO je pisalo: “Proti klopnemu meningoencefalitisu se lahko dobro zavarujemo s cepljenjem, medtem ko cepiva proti nevarni boreliozi ni.” Kar je res. Me je pa to spomnilo na hudobne farmacevte in njihova cepiva.

Cepivo proti boreliozi obstaja, samo na trgu ga ni, ker se ga farmacevtom finančno ne splača izdelovati. Podobno zgodbo o farmacevtih, dobičku in cepivih sem napisal TUKAJ.

GlaxoSmithKline je izdelal cepivo proti boreliozi (LYMErix) in ga v kliničnih testiranjih preizkusil na več kot 10,000 ljudeh. Cepivo se je izkazalo kot varno in učinkovito. Pri odraslih je bilo 76% učinkovito. Pri otrocih med leti 2-14 so ustrezne titre zaščitnih protiteles zabeležili pri 100% otrok. Stranski učinki so bili večino blagi do zmerni. Posledično je FDA leta 1998 tudi odobrila uporabo cepiva v ZDA.

Na žalost pa je bil to ravno čas, v katerem je bilo toženje farmacevtskih podjetij zelo popularno. Ogromno ljudi je trdilo, da je cepivo pri njih povzročilo nastanek avtoimunskih bolezni. Neutemeljen strah so s senzacionalističnim pisanjem širili tudi mediji.

Študije, ki so bile posledično opravljene niso našle nobene povezave med cepivom in avtoimunskimi boleznimi. Kljub temu je GSK porabil ogromno denarja, da je svoje cepivo lahko branil na sodiščih. V prvem letu prodaje je prihodek znašal $40 milijonov, kasneje pa je povpraševanje močno padlo. Ker se izdelava cepiva za GSK s finančnega vidika več ni splačala, so ga leta 2002 enostavno umaknili iz trga.

LYMErix je bilo prvo in edino cepivo na trgu proti boreliozi. Kljub temu, da se je izkazalo kot varna, učinkovita in cenovno ugodna preventiva, sta medijska pozornost in javno mnenje prevladala nad dokazi.

Nadaljnje branje: The Lyme vaccine: a cautionary tale

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s