Koga boli grlo?

Včeraj, ko sem v restavraciji čakal na kosilo, sem v roke slučajno vzel nek dnevni časopis in ga iz dolgčasa začel listati, dokler nisem naletel na reklamo za septolete: vas boli grlo? Odgovor je seveda ne.

Grlo (larynx) je del respiratornega aparata, ki leži v srednjem delu vratu med žrelom (pharynx) in sapnikom (trachea). Pomembno je, ker sodeluje pri govoru, omogoča kašelj in ščiti del respiratornega sistema, ki leži pod njim. V glavnem je zgrajen iz različnih delov hialinega hrustanca, med katerimi je največji ščitasti hrustanec (cartiliago thyroidea). Značilnost hialinega hrustanca je, da ni prekrvavljen niti oživčen. In ker ni oživčen, ne more boleti.

Simptom prehlada in gripe tako ni boleče grlo. Kar v resnici boli je žrelo. Žrelo je približno 12 cm dolga cev, ki sega od baze lobanje do 6. vratnega vretenca. To je mesto, kjer se križata poti respiratornega in digestivnega aparata. Največji del žrela sestavlja prečno-progasto mišičje. Žrelo razdelimo na tri dele (epipharynx (tudi nasopharynx), mesopharynx (tudi oropharynx), hypopharynx). Pri gripi in prehladu torej pride do vnetja žrela, kar povzroči bolečino.

Angleži pravijo my throat hurts. “Throat” je definiran kot sprednji del vratu, ki ga sestavljata larynx in pharynx. Zato je ta trditev pravilna. Slovenci pravijo, da jih boli grlo. Ne, boli žrelo. Kvečjemu bi lahko rekli, da gre v primeru gripe za bolečino v predelu grla, kar pa tudi ne bi bilo čisto pravilno, saj je območje grla nižje kot območje žrela. Bolečina v okolici grla je značilnost laringitisa.

Zamenjava grla in žrela je kar pogosta, ko govorimo o simptomih gripe in prehlada. V google sem vtipkal geslo “simptomi gripe” in pregledal prvih 10 strani, ki so govorile o omenjeni tematiki. V petih primerih so govorili o vnetju grla, v petih o vnetju žrela. Vnetje žrela je bilo pravilno omenjeno na spletni strani IVZ in v dveh medijih, ki so del članka verjetno povzeli po spletni strani IVZ. Pravilno je zapisano tudi na spletni strani ljubljanskih lekarn.

Na drugi strani sem napako našel na slovenski wikipedii, kjer je omenjeno boleče grlo. Narobe. Zanimivo je, da grlo omenjajo tudi spletne strani večjih farmacevtov kot je recimo Roche. Boleče grlo prav tako omenjajo na spletni strani Krke. Tudi uradna spletna stran septolet ima napako. Vendar je v animaciji, ki razlaga način delovanje septolet ta napaka popravljena. Farmacevti v svojih reklamah verjetno namenoma omenjajo boleče grlo in ne boleče žrelo zato, ker večina ljudi prav tako pravi boleče grlo.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s