Cepiva: sramota za farmacijo (1. del)

V zadnjih letih je pomanjkanje cepiva proti sezonski gripi v ZDA postalo velik problem. Pogosto se zgodi, da količina cepiva, ki je na voljo, ne zadostuje niti cepljenju najbolj ogroženih ljudi, katerih število se ocenjuje na 90 milijonov. Kriza s pomanjkanjem je posledica kapitalizma in z njim povezanega tržnega gospodarstva, ki v tem primeru ne more zadovoljiti niti osnovnih človeških potreb.

Razlog, da se s tem problemom sooča ravno Amerika je samo eden: njihov zdravstveni sistem je, bolj kot katerikoli drug na svetu, podrejen privatnemu profitu. Vsa cepiva v ZDA dobavlja samo pet farmacevtskih podjetij: GlaxoSmithKline, Merck, Novartis, Sanofi Pasteur in Wyeth, podjetja ki sama zapolnjujejo 80% celotnega svetovnega trga s cepivi. Ker veliko cepiv proizvaja samo eno podjetje, lahko njihova količina zelo niha, saj lahko morebitna tehnična napaka ogrozi celotno pošiljko.

Pred tridesetimi leti je bil pogled na trg popolnoma drugačen. V tistem času se je s sintezo cepiv za ameriški trg ukvarjalo 35 farmacevtskih podjetij. Večina podjetij se s cepivi ni nehala ukvarjati zaradi pomanjkanja strokovnega osebja, surovin ali laboratorijev. Prav nasprotno, ameriška farmacija je tehnološko najbolj napredna. Razlog za izstop podjetij iz trga je profit (kakšno presenečenje). Povpraševanje po cepivih je majhno, obstaja realna možnost tožb povezanih s stranskimi učinki, vladne agencije so za njih pripravljene plačati izjemno nizke cene, verjetno največja ovira pa je dolgotrajen in zelo drag proces proizvodnje. Proizvodnja varnega in učinkovitega cepiva traja 12-15 let in stane nekje med 500 milijoni in milijardo dolarjev. Ker je 60% vseh stroškov fiksnih, kar pomeni, da niso odvisni od proizvedene količine cepiva, potrebujejo cepiva ogromen trg na kateremu se lahko prodajajo, da so sploh lahko profitna. Za razliko od zdravil, ki se jih običajno jemlje na dolgi rok, se cepiva posamezniku daje v omejenih količinah, pogosto samo enkrat v življenju, s čimer se trg takoj zmanjša in skupaj z njim tudi profitnost produkta. Poleg tega je proizvodnja zdravil veliko krajša in cenejša. Zaradi nizke profitnosti cepiv – ta, klub izboljšanim razmeram na trgu, še vedno predstavlja samo1,5% celotnega profita – so ta za podjetja zelo nezanimiva. Zaradi nezainteresiranosti farmacije se danes srečujemo s problemi pri izdelavi novih cepiv, npr. za HIV. Zdravljenje okuženih ljudi je veliko bolj profitno, kot preprečevanje okužbe. Zato je večina raziskav na področju novih cepiv financirana s strani vladnih, univerzitetnih in drugih neprofitnih organizacije (Gates Foundation).

Ena izmed “žrtev” trga je bil ameriški farmacevtski gigant Wyeth. Za sezono gripe 2002/03 je Wyeth izdelal 21 milijonov doz cepiva. Ker je bila tisto sezono gripa bolj mila, so prodali samo 14 milijonov doz. 7 milijonov so jih uničili in leto končali s 30 milijoni $ izgube (izguba se nanaša na cepivo proti gripi). Posledično so zaprli celo tovarno, ki se je ukvarjala s sintezo cepiva, odpustili 800 delavcev in se umaknili s trga.

Za podjetja, ki se jim je uspelo obdržati na trgu, se situacija počasi izboljšuje. Tako kot na vsakem področju znanosti smo tudi tukaj priča stalnega napredka. Sinteza cepiva s pomočjo kokošjih jajc se bo počasi zamenjala z metodo, pri kateri se uporabljajo živalske celice. Ta je hitrejša in bolj zanesljiva. V ZDA so leta 1986 sprejeli zakon, s katerim so izdelovalci cepiv zaščiteni pred morebitnimi tožbami povezanimi s stranskimi učinki, kar je glavni razlog, da so farmacevtska podjetja zopet pokazala interes za izdelavo cepiva.

EDIT 18.7.2010: podatki iz zgornjega članka so že malo zastareli. Zaradi aktualnosti teme bom v prihodnosti pripravil posodobitev.

3 thoughts on “Cepiva: sramota za farmacijo (1. del)

 1. Trg za cepiva sicer hitro raste vendar je trenutno globalni trg cepiv vreden le dobrih 10 milijard $. Proti celotnemu trgu farmacevtskih produktov je to pljunek v morje (800 milijard $). To pomeni, da cepiva predstavljajo samo 1,25% celotnega dobička farmacije (oziroma je malenkost več, okoli 1,5 – 2%).

  Like

 2. Izjemen prispevek, ki omenja bolj pomembno področje kot si vecina sploh lahko predstavlja.
  Proizvajalci cepiv so obcasno v kar precej nepriviligiranem polozaju. Pred casom sem poročal v blogu BioNovice, kako pomembno je, da tovrstna podjetja imajo na voljo dovolj sredstev, da pripravijo cepiva brez napak. Hkrati pa vemo, kako tezko je to doseci. Podjetje Genzyme se je zaradi okuzbe proizvodnje znaslo v kar precejsnih tezavah. Lep pozdrav, Borut

  Like

 3. Pozdravljeni Borut!

  V drugem delu “cepiva za pandemsko gripo” bom poizkusil podobno opisati tudi situacijo s pandemskimi cepivi. Moje mnenje je, da je naše zdravje preveč pomembno, da bi ga pustili uravnavati v rokah tržno naravnane farmacije (sedaj govorim izključno o cepivih). Sem mnenja, da bi bilo smiselno produkcijo cepiv prenesti na neprofitne državne organizacije, ki se ne bi ravnale po dobičku ampak potrebi. Malo sicer teoriziram, več o tem nekoliko kasneje.

  LP

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s